Фісташки – користь та шкода

Фисташки

Плоди «дерева життя» — фісташки відомі людству вже не одне тисячоліття. Таку назву фісташкове дерево отримало через свої цінні якості. у препаратах для лікування та профілактики багатьох хвороб.

Фісташки – користь

Фісташки забезпечують організм людини вітаміном В6. Для цього достатньо вживати жменьку таких горіхів на добу. Користь фісташок пояснюється тим, що за кількістю вітаміну В фісташки дорівнюють печінці яловичини. Їх склад багатий на мінерали та мікроелементи: залізо, цинк, мідь, калій, марганець, фосфор та магній. Також присутня сахароза, мальтоза, глюкоза, фруктоза та крохмаль. Все це дає величезну користь для нормальної роботи організму.

Фісташки є антиоксидантом, завдяки фенольним сполукам, що входять до них. Також вони підтримують у тонусі судини, допомагають зберегти молодість. Вітамін Е, присутній у фісташках – це неоціненна користь, яка забезпечує омолоджуючу дію організму, збереження бадьорості та життєвих сил.

Плоди багаті на вітаміни групи А, які необхідні для підтримки нормального зору та зміцнення зубів і кісток скелета.

У горіхах міститься багато клітковини, що сприяє очищенню організму. Також до їх складу входять амінокислоти.

Фісташки дуже калорійний продукт, як і всі горіхи (мигдальні горіхи, волоські та інші). Цю властивість застосовують у різних дієтах.

Корисні властивості фісташкової олії застосовують для кращого загоєння ран, навіть мокнучих, при запаленні, ревматизмі, полоскання ротової порожнини. Цей ефект дає танін, що входить до складу горіхів.

Фісташки виводять з організму холестерин і перешкоджають його всмоктування в кишечник, завдяки фітостеринам, що входять до їх складу.

Фісташки – корисні властивості

  1. Нормалізують роботу печінки, позбавляють закупорок жовчних проток, усувають біль у печінці.
  2. Знижують кров’яний тиск.
  3. Їх застосовують у складі комплексної терапії при лікуванні жовтяниці, авітамінозу та недокрів’я.
  4. Вони благодійно впливають на кровообіг у головному мозку. Тому їх слід вживати в їжу людям, зайнятих розумовою, фізичною працею та людям з ослабленим імунітетом.
  5. Застосовують для профілактики серцево-судинних захворювань та для зміцнення стінок судин. Вживання цих плодів знижує ризик виникнення інфаркту. Фісташки рекомендують регулярно вживати людям, які схильні до захворювань серця.
  6. Їх радять вживати при хворобах дихальних шляхів, для лікування пневмонії та туберкульозу.
  7. Горішки є сильним афродизіаком, оскільки покращують склад крові та активізують кровотік.
  8. При кашлі мають відхаркувальний ефект. Рекомендують вживати як при сухому, так і мокрому кашлі, а також при застудних захворюваннях.
  9. Допомагають зростанню та оновленню клітин організму.
  10. Застосовують при отруєннях як протиотруту.
  11. Допомагають у лікуванні виразкових хвороб шлунка та дванадцятипалої кишки.

Лікарі та дієтологи рекомендують на добу з’їдати фісташок близько 15 штук або 40 грам. Максимальна кількість горішків на добу не повинна перевищувати 100 г. Для досягнення необхідного ефекту та отримання користі плоди слід вживати у несолоному вигляді, тому що в них краще збережені необхідні вітаміни. Користь фісташок незаперечна. Доведено, що регулярне вживання горішків сприяє зміцненню організму та прискорює його одужання.

Застосування

У їжу горішки застосовуються у різних видах: солоні, підсмажені та свіжі. У солоному вигляді вони вживаються як закуска до пива, але слід зважати на те, що вживаючи їх з алкогольними напоями, горішки втрачають багато своїх корисних речовин.

У косметології використовують олію з фісташок для лікування шкірних захворювань, для догляду за шкірою та волоссям. Можна використовувати олію для отримання стійкої засмаги. Також його застосовують для лікувального масажу, лікування атипового дерматиту та грибкових хвороб шкіри, оскільки його користь дає чудовий ефект. Їм можна вилікувати обмороження та тріщини. Олія має зміцнюючу дію для нігтів.

Фісташки набули широкого застосування в кулінарії. Вони є чудовим інгредієнтом для кондитерських виробів, шоколаду, цукерок та інших солодощів. А у деяких країнах їх додають для виготовлення ковбасних виробів.

Фісташки та їх шкода

Крім великої кількості позитивних властивостей, фісташки також можуть і завдати шкоди. А саме спричинити алергічну реакцію. Солоні горіхи шкідливі людям із підвищеним тиском. З обережністю слід вживати вагітним. Надмірне вживання цих плодів викликає запаморочення, проблеми із травленням, порушує роботу печінки і може спричинити нудоту. Варто пам’ятати, що маючи велику користь, при необережності фісташки можуть завдати шкоди.