Натрій потрібен нам для підтримки кислотно-лужного балансу в організмі, передачі нервових імпульсів та нормального функціонування клітин. Однак переваги перетворюються на недоліки, коли натрію в організмі багато, в основному через надмірне споживання звичайної кухонної солі.
Дослідження свідчать, що вживання натрію значно перевищує фізіологічну потребу. У багатьох країнах рівень споживання значно перевищує діючий рекомендований рівень споживання натрію для дорослих, який становить 2 г натрію на добу (еквівалентно 5 грам харчової солі на добу).
Аналіз наукових досліджень виявив лінійний зв’язок між споживанням натрію та кров’яним тиском. У свою чергу, між гіпертонією та смертністю від серцево-судинних захворювань також спостерігається тісний зв’язок. Згідно з підрахунками, зробленими у дослідженнях 2010 року, споживання натрію вище за рекомендовані норми (5 грамів солі або 2 грами натрію на день) спровокувало 1 650 000 серцево-судинних смертей у всьому світі. При цьому 40,4% цих смертей сталося з людьми віком менше 70 років. Найвищий рівень такої смертності (1967 смертей на 1000000 населення) спостерігався в Грузії.
Надмірне споживання солі: ризики та наслідки
Надмірне споживання солі збільшує ризик розвитку раку шлунка. Солона їжа змушує людину вживати більше рідини, часто у вигляді підсолоджених напоїв, що зрештою призводить до надмірної ваги. Дослідження також показали, що ризики респіраторних симптомів, у тому числі астми, підвищуються у дітей, які вживали сіль понад норму.
Чому ми споживаємо багато солі?
- Традиція. Історично велике споживання солі зумовлене саме турботою про здоров’я. Додавання солі до їстівних продуктів зупиняє розмноження багатьох мікроорганізмів, зокрема патогенних. Наприклад, солоні огірки чи риба можуть зберігатися значно довше. Однак сьогодні, з появою холодильників, існує більш надійний та безпечний спосіб зберігання їжі. Але споживання солі майже зменшується. Смакові рецептори звикають до надлишку солі, знижуючи свою чутливість. Щоб відновити їх, достатньо 2–4 тижні.
- Комерція. Виробникам продуктів вигідно додавати сіль у свої вироби. Вона робить продукти їстівними, приховуючи неприємний смак і збільшує вагу м’ясних виробів за рахунок утримання води. Наприклад, вага сосисок можна збільшити на 20% просто за рахунок солі та води.
- Лобізм. Приблизно 40% усієї солі виробники продають компаніям, які виготовляють продукти харчування.
Хронічні проблеми як результат боротьби з гострими інфекціями
У минулому сіль була необхідна для запобігання псуванню продуктів та поширенню інфекцій. Однак сьогодні, коли технології дозволяють зберігати їжу без солі, звичка її надмірного споживання спричинила хронічні захворювання.
Пройшло багато часу, перш ніж люди усвідомили ризики надмірного споживання солі. Щоб жити довше та якісніше, важливо відмовитися від застарілих методів вирішення гострих проблем, таких як тютюн, алкоголь та сіль.