У середині минулого століття відбулася революція у сфері виробництва посуду – з’явилися вироби з пластику з дуже перспективними властивостями.
Дві головні з них – пластикова тара небезпечна для здоров’я та завдає величезної екологічної шкоди при спалюванні сміття. Однак чомусь скрізь говорять лише про останню проблему, і не стосуються проблеми зі здоров’ям людей. Втім, це зрозуміло – для бізнесу виробництво пластикового посуду є надзвичайно вигідним. Її легко штампувати, але через свою недовговічність такий посуд змушує споживачів купувати його багаторазово, що гарантує прибуток для виробників та торгівлі.
З чого роблять пластиковий посуд?
Пластиковий посуд в основному виготовляють з поліпропілену, поліетилену, полівінілхлориду та полістиролу. Всі ці речовини дуже легкі, що робить вироби, такі як пакети для фасу, упаковки для рідин, пляшки, стаканчики і ложки, надзвичайно зручними. Асортимент дуже великий, і ми звикли до того, що, скажімо, на упаковці з чимось написано «Додайте гарячу воду!».
Однак це не завжди є безпечним. Якщо на упаковці немає спеціального знаку, який підтверджує безпеку здоров’я, додавати гарячу воду не можна! Виробники часто вибирають дешеву тару для упаковки, і турбота про безпеку матеріалу лягає на плечі покупця.
Формальдегід та інші небезпеки
Формальдегід, дуже небезпечна речовина, виділяється із пластикового посуду, особливо коли в нього наливають щось гаряче. Проблема в тому, що немає чіткого контролю за кількістю цієї речовини у пластику. Виробники можуть використовувати різні добавки, але замовчувати це. Для фарбування пластикового посуду використовують хімічні речовини, які можуть проникати в їжу при пошкодженні тонкої захисної плівки. Наприклад, якщо намагаються зіскребти залишки їжі зсередини посуду ножем, щоб не мити посуд.
Поради щодо використання пластикового посуду
Категорично забороняється наливати гарячі напої, такі як чай та кава, в одноразовий пластиковий посуд. Під впливом високої температури із пластику можуть виділятися шкідливі для здоров’я речовини. Також не рекомендується використовувати пластикові пляшки з-під соків та води для молочних продуктів, оскільки хімічна реакція між пластиком та жирами в молоці може створити отруйну суміш.
Якщо ви знаходитесь в дорозі або в поході і змушені користуватися пластиковим посудом, купуйте його тільки в місцях, де добре налагоджено контроль якості продукції. На посуді обов’язково мають бути всі необхідні дозвільні документи. Якщо сумніваєтеся, візьміть із собою звичайний посуд. Хоча вона буде більш громіздкою і важкою, вона набагато безпечніша для здоров’я.